Pieprznik jadalny potocznie nazywany kurką

W okresie letnio - jesiennym w lasach można spotkać kurki, które są barwnym i smakowitym dodatkiem do naszych potraw, co równocześnie wiąże się z zyskiwaniem popularności tych grzybów wśród konsumentów. Dojrzałe kurki można łatwo odróżnić od pozostałych grzybów za sprawą charakterystycznego złoto – brunatnego koloru i pofałdowanego kapelusza.


Polecani dietetycy

Grzyb ten nazywany jest również „pieprznikiem jadalnym”, ponieważ w smaku można wyczuć nutę pieprzu. Występują one w lasach liściastych i iglastych zazwyczaj w skupiskach.

Grzyby te mają dużą zawartość błonnika, białka, witamin z grupy B, oraz beta – karotenu. Poza tym w kurkach znajdują się związki fenolowe, które mogą działać ochronnie przed wolnymi rodnikami dając działanie przeciwutleniające.

Ważne jest aby pamiętać, że kurki jak każde grzyby nie są odpowiednie dla wszystkich. Osoby które mają problemy z działaniem układu trawiennego nie powinny jeść kurek z powodu obecności chityny – cukru który występuje w budowie komórkowej grzybów. Obecność chityny wpływa na to, że grzyby są ciężkostrawne.

Śniadaniowy pomysł z wykorzystaniem kurek: jajecznica z kurkami.

2 jajka, pół cebuli, 1 łyżeczka masła, 1-2 garści kurek, szczypta soli oraz pieprzu.

Grzyby oczyścić, pokroić w paski. Jajka wbić do miski i wymieszać z solą oraz pieprzem. Posiekaną cebulę podsmażyć na maśle. Dodać pokrojone kurki. Wymieszać. Dusić do miękkości. Dodać jajka. Smażyć do preferowanej konsystencji jajecznicy. Gotową jajecznicę można podać w towarzystwie warzyw np. papryka, ogórek, pomidor oraz z chlebem pełnoziarnistym.
Autor:

Podobne artykuły

Majówka na diecie? Da się to ogarnąć!

Wyjazdy, grille, wspólne biesiadowanie – Majówka to dla wielu czas luzu… ale co, jeśli jesteś na diecie i chcesz trzymać się swoich celów? O tym ostatnio rozmawiam z Pacjentami w Gabinecie.

Jak przetrwać długi weekend majowy w gronie osób, które bardzo chętnie „skomentują lub udzielą wielu dobrych rad” na temat diety?

Co siedzi w tym ananasie? :)

Jesień powoli wkracza w pełną fazę swojej chłodnej i deszczowej pory, więc aby postawić kropkę nad przysłowiowym "i", przypomnijmy sobie jeszcze raz smak lata, smak słońca, smak radości, co by naładować akumulatory i doczekać kolejnego sezonu ;) Ananas :) Co Wy na to ? :) Lubicie ten fantastyczny intensywnie żółty a po przekrojeniu przypominający roześmiane słoneczko owoc? Myślę, że amatorów znajdzie się wielu :) Czas na bliższe zapoznanie :)

Zimowe obiady pełne ciepła :) - część 2

Zima nie odpuszcza...niestety...W związku z tym kontynuujemy cykl z przepisami na zimowe posiłki. Zdrowo, pysznie i przyjemnie. Dziś obiady część 2 :). Oto kilka propozycji przygotowania, szybkich w ciągu tygodnia, trochę bardziej wymagających w weekend a przede wszystkim smacznych :).Zapraszamy ;). Przetrwaj zimę z Przyjemnością jedzenia !!!

Elżbieta Gmurczyk
Majówka na diecie? Da się to ogarnąć!
Majówka na diecie? Da się to ogarnąć!